Lägga begränsningskabel till robotgräsklippare
Utan en fungerande begränsningskabeln har din robotgräsklippare svårt att göra sitt jobb. Därför behöver du lägga ner din begränsningskabel på rätt sätt och med rätt avstånd till olika föremål. Att lägga ner begränsningskabeln rätt från början kommer underlätta för dig i jakten på en underhållsfri gräsmatta.
- Vad är en begränsningskabel till en robotgräsklippare?
- Hur du lägger ut robotgräsklipparens begränsningskabel
- Installation av begränsningskabel för robotgräsklippare
- Kabelbrott på robotgräsklipparens begränsningskabel
- Skarvkoppla begränsningskabeln med ett skarvdon
- Robotgräsklippare utan begränsningskabel
- Sammanfattning – tänk på följande punkter när du lägger ut robotgräsklipparens begränsningskabel
- Vanliga frågor om begränsningskabel till robotgräsklippare
Vad är en begränsningskabel till en robotgräsklippare?
Begränsningskabeln är en signalkabel för din robotgräsklippare. Med begränsningskabeln begränsar du området där din robotgräsklippare får köra. Du drar din begränsningskabel runt om din tomt eller trädgård där du vill att din robotgräsklippare ska köra.
Du kan även använda begränsningskabeln när du ska skydda föremål och din robotgräsklippare från att köra in i eller ner i på din tomt. Det kan till exempel vara några buskar eller en damm.
Begränsningskabeln och guidekabeln är samma signalkabel. Skillnaden är att de dras och kopplas in på olika sätt. Begränsningskabeln dras runt om trädgården som en begränsning för området robotgräsklipparen måste hålla sig inom. Medan guidekabeln oftast dras mitt i gräsmattan som en guide för robotgräsklipparen att följa.
Ett tips är att ha extra begränsningskabel hemma om någon olycka inträffar. Det händer ofta att någon råka sätta spaden i genom kabeln eller att robotgräsklipparen råkar klippa av kabeln. Glöm inte att även ha extra märlor och skarvdon hemma. Har du allt hemma för att snabbt kunna laga begränsningskabel behöver din gräsmatta inte stå oklippt alltför länge.
Begränsningskablar kallas även för signalkabel, avgränsningskabel, begränsningstråd, begränsningsslinga, slingkabel med mera.
Hur du lägger ut robotgräsklipparens begränsningskabel
Du börjar lägga ut din begränsningskabel vid laddstationen. Spara extra kabel vid laddstationen, ungefär 50 centimeter, för att koppla in i laddstationen när du dragit kabeln hela vägen runt din trädgård.
Därefter lägger du ut din kabel med hjälp av mätstickan som oftast följer med din robotgräsklippare.
Tänk på att begränsningskabeln ska läggas ner på olika avstånd till olika föremål. Vad som gäller för din robotgräsklippare bör stå i manualen.
Rent generellt bör begränsningskabeln läggas ut 20–30 centimeter från fasta föremål som väggar, trädgårdsland, dammar och vatten. Medan plattor och asfalt, där gräsmattan tar slut, behövs ett avstånd på cirka 5 centimeter.
Du behöver inte lägga ut begränsningskabel runt fasta föremål som tål att bli påkörda av robotgräsklipparen. Till exempel ett större träd i mitten av trädgården behöver du inte lägga begränsningskabel runt. Däremot om du har mer ömtåliga träd eller buskar bör dessa skyddas med begränsningskabeln.
När du ska skydda mer ömtåliga träd eller buskar gör du det genom att dra begränsningskabel ut till dessa, gå runt dem med kabeln och tillbaka samma väg. Fortsätt därefter att dra begränsningskabeln runt gräsmattan.
Tänk på att inte slå ner märlorna eller att gräva ner begränsningskabeln när du drar kabeln ut till dina träd eller buskar. Det är praktiskt att använda samma märlor eller samma skåra för begränsningskabeln på vägen tillbaka.
Om begränsningskabeln sitter tätt kommer de båda begränsningskablarna att ta ut varandra och robotgräsklipparen stoppas inte av dem. På det sättet får du ett skydd för dina ömtåliga träd eller buskar, samt att du säkerställer att robotgräsklipparen kan gå obehindrat mellan alla ömtåliga föremål.
Använda märlor eller gräva ner begränsningskabeln
När du lägger ut begränsningskabeln till din robotgräsklippare kan du antingen göra det med hjälp av märlor som du spikar ner i marken med hjälp av till exempel en gummihammare.
Du kan även gräva ner din begränsningskabel med hjälp av spade, kantskärare eller liknande. Tänk på att följa instruktioner för din begränsningskabel och robotgräsklippare hur djupt du bör lägga din kabel.
Det finns även trädgårdsägare som gräver ner sin kabel och sätter märlor nere i skåran för att kabeln inte ska krypa upp igen.
Företag som lägger ner begränsningskabeln använder sig oftast av en kabelläggare. Det är en maskin som fräser ner kabeln i marken på rätt djup. Fördelen med det är att det går snabbt och du får en nedgrävd kabel som inte riskerar att synas någonstans.
Det är svårt att motivera ett köp av en kabelläggare om du har en vanlig tomt. Det går däremot att hyra en på flera ställen runt om i landet. Oftast är det en dygnshyra som är överkomlig för att få jobbet gjort.
Det finns fördelar och nackdelar med alla metoderna.
- Med märlor går det snabbt, men du kan få en synlig kabel på sina ställen.
- Gräver du ner begränsningskabeln själv kommer det ta längre tid, men du får en gräsmatta utan en synlig kabel.
- Med en kabelläggare kommer det gå snabbt och du får ner kabeln i marken, men det kostar dig mer.
Installation av begränsningskabel för robotgräsklippare
Begränsningskabeln kopplas in i din laddstation, eller i ditt åskskydd om du har ett sådant. Laddstationen skickar en signal genom kabeln som talar om för robotgräsklipparen att den inte får gå över begränsningen. På det sättet håller sig robotgräsklipparen inom det området du har valt att begränsa.
Exakt hur du gör med din robotgräsklippare och laddstation står i manualen för din robotgräsklippare. Det kan skilja sig beroende på vilken modell du har. Till exempel om du har en Husqvarna Automower använder du en speciell anslutningskontakt och har du till exempel en Stiga Autoclip använder du krokodilklämmor för att koppla in begränsningskabeln i laddstationen.
När du slår på strömmen till din laddstation kommer robotgräsklipparen att meddela dig om allt fungerar med begränsningskabeln eller om du inte har någon signal i begränsningskabeln.
Kabelbrott på robotgräsklipparens begränsningskabel
Ett kabelbrott på begränsningskabeln kan uppstå om du till exempel råkar gräva av kabeln, ett djur biter av den eller att den har letat sig upp från marken och robotgräsklipparen råkar klippa av den. En annan svag punkt är skarvarna på din begränsningskabel.
Om det uppstår ett kabelbrott på begränsningskabeln kommer robotgräsklipparen att meddela dig att den inte får någon signal från kabeln.
Det finns olika klasser av begränsningskabeln. Det finns de som är mer hållbara, men de kostar betydligt mer. Oftast kommer du långt med en vanlig kabel, men om du vet med dig att du har djur, som sorkar eller kaniner, i trädgården samt att du utför arbete med olika verktyg och maskiner i trädgård kan det vara värt att lägga extra pengar på en kabel med bättre hållbarhet.
Felsökning av robotgräsklipparens begränsningskabel
Om du får ett meddelande om att det är problem med signalen i begränsningskabeln kan det vara ett brott på kabeln eller något annat som gör att signalen inte går fram hela vägen.
Om du inte vet var på kabeln det eventuellt kan vara ett brott är det dags att börja felsöka.
Felsök med guidekabeln
Ett första tips är att använda sig av guidekabeln, om du har en sådan, för att begränsa kabeln som du undersöker. Har du kopplat guidekabeln ungefär i mitten av begränsningskabeln kan du se om det är ett brott på den vänstra respektive högra sidan av din trädgård.
För att testa ena sidan av begränsningskabeln byter du ut den andra sidans kontakt av begränsningskabeln i laddstation mot guidekabelns kontakt. På det sättet skapar du ett område mellan guidekabeln och den ena sidan av begränsningskabeln.
Skulle robotgräsklipparen fortsätta att visa felmeddelande när du bytt ut den ena kontakten med guidekabeln, men den inte gör det om du byter den andra, vet du vilken sida av begränsningskabeln som brottet är på. Då har du i alla fall avgränsat ditt undersökningsområde till ena halvan av kabeln.
Felsök med en signalkabeltestare
Om du lokaliserat vilken halva av begränsningskabeln det är fel på men inte vet exakt var brottet finns kan du använda dig av en signalkabeltestare. De kan även kallas slingavbrottsverktyg eller testutrustning för kabelbrott.
Med en signalkabeltestare kan du skicka en signal genom kabeln som verktyget kan känna av. På det sättet kan du lokalisera avbrottet ännu mer exakt utan att behöva gräva upp hela kabeln.
Produkt Signalkabeltestare, slingavbrottsverktyg eller testutrustning för kabelbrott.
Skarvkoppla begränsningskabeln med ett skarvdon
Om du lokaliserat problemet med begränsningskabeln och det är ett kabelbrott kan du laga det med extra begränsningskabel och ett skarvdon.
Tänk på att inte skarva ihop de två söndriga delarna av begränsningskabeln. Om det bli för spänt finns det en risk att begränsningskabeln slits sönder under vintern när metalltråden i kabeln drar ihop sig på grund av kylan.
Ta i stället 30 centimeter extra signalkabel (begränsningskabel) och skarva ihop biten med ändarna på begränsningskabeln. För att göra det behöver du 30 centimeter extra begränsningskabel, två skarvdon och en polygrip eller motsvarande. Eftersom ett kabelbrott kan ske när som helst behöver du ha extra begränsningskabel, skarvdon och eventuella märlor hemma för att snabbt kunna laga begränsningskabeln.
Robotgräsklippare utan begränsningskabel
Det finns robotgräsklippare utan begränsningskabel, men de riktar sig främst mot professionella användare med stora gräsytor som fotbollsplaner, golfbanor och parker.
Husqvarnas robotgräsklippare utan begränsningskabel behöver ha deras EPOS-teknik (Exact Positioning Operating System). Läs mer Husqvarna EPOS Extern länk.
Robotgräsklippare som inte behöver begränsningskabel
En robotgräsklippare som använder sig av Husqvarnas EPOS-teknik är Husqvarna Automower 550 EPOS. Den robotgräsklipparen riktar sig mot professionella användare och prislappen är därefter på 59 900 kronor. Läs mer om Husqvarna Automower 550 EPOS Extern länk.
Sammanfattning – tänk på följande punkter när du lägger ut robotgräsklipparens begränsningskabel
Sammanfattningsvis bör du tänka på följande punkter när du lägger ut din begränsningskabel:
- Läs manualen.
- Spara 50 centimeter extra kabel vid laddstationen.
- Använd den medföljande mätstickan.
- Olika föremål ska ha olika avstånd till begränsningskabeln.
- Skydda ömtåliga föremål genom att dra begränsningskabeln runt dessa.
- Ha extra begränsningskabel och skarvdon hemma om olyckan är framme.
Vanliga frågor om begränsningskabel till robotgräsklippare
Ja, du kan använda vilken begränsningskabel som du vill. Du behöver inte använda samma varumärke på din begränsningskabel som din robotgräsklippare.
Tänk på att det kan skilja i kvalitet på kablar. Alla kablar har olika tjocklek och kvalitet.
Ja, om du har en robotgräsklippare för privat bruk behöver du använda dig av en begränsningskabel.
Det finns professionella robotgräsklippare där du slipper begränsningskabel, men de kostar från 50 000 kronor och uppåt för enbart robotgräsklipparen. På det tillkommer det annan utrustning.
Du kan börja lokalisera kabelbrottet med hjälp av att byta plats på ena begränsningskabeln med guidekabeln för att se vilken sida brottet finns på.
Därefter kan du använda dig av en signalkabeltestare för att mer exakt lokalisera var kabelbrottet är.
Se till att ha minst ha en meter mellan era kablar.
Skulle det trots det bli problem bör ni utöka avståndet tills ni hittar ett avstånd som era robotgräsklippare kan hantera.